LIS IS

Sustav za vođenje laboratorija za ispitivanje sjemena

Ukratko o projektu...

LIS Informacijski Sustav (u daljnjem tekstu: LIS IS) je web aplikacija namijenjena za vođenje poslovanja Laboratorija za istraživanje sjemena (LIS).

Web aplikacija izvršava se unutar web preglednika (Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox, Safari ili neki drugi), te je za upotrebu bilo koje web aplikacije nužna veza na Internet. Kao takva, svaka web aplikacija ima svoju adresu na Internetu i može joj pristupiti svatko tko zna tu adresu.

Aplikacija se sastoji se od dvije cjeline – javnog i privatnog dijela.

Javnom dijelu aplikacije može se pristupiti bez autorizacije, što znači da bilo tko na svijetu sa pristupom Internetu može vidjeti i pregledavati javni dio aplikacije (to je dakle isto kao i bilo koja druga javna web stranica).

Privatnom dijelu aplikacije može pristupiti samo autorizirani korisnik – kupac ili osoblje LIS-a, odnosno svatko tko ima valjanu lozinku i korisničko ime. Privatni dio aplikacije sadrži sve funkcionalnosti za upravljanje podacima (dokumentima, analizama, evidencijama i izvještajima).

LIS IS – Javni dio

Javni dio aplikacije sadrži osnovne informacije o LIS-u, upute i postupku prijave sjemena za ispitivanje kvalitete, te ostale javno dostupne informacije.

LIS IS – Privatni dio (Kupci)

Nakon prijave kupca, otvara se početni ekran unutarnjeg dijela aplikacije namijenjenoga kupcima. 
Kupac dostavlja zahtjev, odnosno može izraditi novu prijavu kao odgovor na već napravljeni zahtjev.
Cijeli proces za kupca teče ovako:

 • Kupac podnosi zahtjev
 • LIS odgovara ponudom na odabrani zahtjev
 • Nakon ponude, kupac može izraditi prijavu za ispitivanje sjemena prema ponudi
 • LIS radi zapisnik
 • Nakon dovršenih analiza kupac dobiva na uvid izvješće

  Spomenuti proces pokriven je u potpunosti LIS IS sustavom. Dakle, dokumente ponude i zapisnika kupac može pregledavati, međutim ne može ih mijenjati niti izrađivati.

  LIS IS – Privatni dio (Laboratorij)

  Svi djelatnici laboratorija mogu pristupiti unutarnjem dijelu portala, ovisno o svojim pravima pristupa. Djelatnici laboratorija (administratori i/ili tehničari) u internom dijelu portala imaju pristupe svim dosjelim dokumentima, mogu izrađivati nove popratne dokumente i na taj način komunicirati sa kupcima. Osim te osnovne funkcijonalnosti upravljanja dokumentima, djelatnici laboratorija mogu upisivati i raditi sve potrebne analize (upis podataka čistoće sjemena, mase, klijavosti, vitaliteta itd).

  Također je za svaki uzorak moguće ispisati naljepnice i obilješiti ih barkodom. Sustav je pripremljen za rad sa barkod čitačima i tabletima, tako da su nakon očitavanja uzorka svi podaci, dokumenti i provedeni testovi nad uzorkom odmah vidljivi na ekranu.

  LIS IS je sjajan primjer prave Cloud aplikacije i koliko takva vrsta aplikacije ima utjecaj na samo poslovanje.

  lis.sumins.hr
  • Tehnologije...
   • HTML/CSS
   • MS SQL Server
   • ASP.NET MVC
   • Javascript
   • C#

  LIS IS aplikacija uvedena ju u poslovanje našeg Laboratorija 2014. godine. Omogućila nam je kvalitetnije i brže poslovanje te bolju organizaciju rada u Laboratoriju. Usluga koju dobivamo je brza i profesionalna, a eventualni problemi riješeni su 'u hodu'. Naši kupci zadovoljni su kvalitetom naše usluge, te dostupnošću svih relevantnih podataka koji su im potrebni u poslovanju. Nadamo se da će kvaliteta usluge i ubuduće ostati na visokoj i profesionalnoj razini.

  Marija Gradečki-Poštenjak, Ph. D.Croatian Forest Research Institute