climatediagrams.net

Atlas klimatskih podataka i klimadijagrama po smislu Waltera

Ukratko o projektu...

Program "Klimasoft" ili, novijeg naziva "climatediagrams.net" napravljen je kao alat za klimatsku analizu određenog područja. Na temelju upisanih meteoroloških podatka (temperatura, oborine) program automatski radi dostupne klimatske obračune i analize (npr. srednja mjesečna temperatura, oborine, klimatska formula po Koppenu, Langov kišni faktor, Gračaninov toplinski karakter klime itd.), te automatski reproducira klimatski dijagram i klimatogram po smislu H. Waltera.

Potrebu za ovakvim programom ukazuje činjenica kompleksnosti izrade klimatskog dijagrama i analize istih podataka. Zbog svoje dvostruke skale i ostalih specifičnosti klimatski dijagram do sada nije bilo moguće automatski generirati već se isključivo iscrtavao ručno. Iz te praktične potrebe za automatizacijom izrade klimatskih dijagrama pred vama je Klimasoft.

Osim mogućnosti izrade klimatskih dijagrama i analize klime na temelju upisanih pdoataka, ova aplikacija sadrži klimatske podatke za preko 30000 lokaliteta preuzetih sa stranice NOAA-e, te na taj način zapravo predstavlja svjetski atlas klimatskih dijagrama.

Program je u eksprerimentalnoj fazi, te zahtjeva obaveznu registraciju. Postoji i mogućnost premium članstva, ali smao kako bi se sa dijagrama uklonio logitip aplikacije, odnosno kako bi se klimatski dijagrami mogli personalizirati u ime naručitelja. Aplikacija je u pravilu besplatna za upotrebu, iako napominemo ponovo - u beta fazi testiranja. Sve primjedbe i želje u vezi ove aplikacije su dobrodošle!

www.climatediagrams.net
  • Tehnologije...
    • HTML/CSS
    • Javascript
    • MSSQL Server
    • C#

Ovo je prvi i jedini program za online izradu klimadijagrama po Walteru, a može izradivati i klimatograme!

Marko FrntićMonachus Informatika d.o.o.